Gerard Vogel begon in 1963 met pianolessen aan de Gemeentelijke Muziekschool in Utrecht, waar hij later zelf als pianist werkzaam werd. Vanaf 1975 deed hij mee aan workshops bij Gijs Hendriks en verleende hij zijn medewerking aan de grammofoonplaat opname “Workshoporkest SJU”.

Hij is mede oprichter van het SJU huis in Utrecht. (SJU = Stichting Jazz Utrecht).

Hij vormde met Tjitze Vogel en Nikos Tsilojannis het “Trio Tsjilp” met o.a.  Dick de Graaf de groep “Nietriet” en “Spuit Elf” met o.a. Hans Liberg.

Later deed hij concerten met het kwartet “Breath Exchange” van Gijs Hendriks.

In 1986 richtte hij zijn eigen kwartet, het “Gerard Vogel Quartet” op met Anke Houtappel, Pablo Nahar en Clarence Becton. In februari 1997 werd CoCo York de vaste zangeres van het Gerard Vogel Quartet. Begin 1998 bracht het Gerard Vogel Quartet de cd Cloudburst in eigen beheer uit. Op deze cd eigen werk van CoCo York en Gerard Vogel, met arrangementen van Pablo Nahar en Leona Philippo. Aan deze cd werkten mee: CoCo York, vocals,  Gerard Vogel, piano, accordeon en mondharmonica,  Pablo Nahar (contrabas en gitaar), Clarence Becton, drums en Eddy Veldman, drums. Backing vocals: Leona Philippo en Phyllis Harrell.Ook componeerde hij voor theaterproducties van Mieke Lelyveld.
Gerard Vogel begeleidt ook de trainingen voor de (moderne) balletgroepen zoals o.a. Dansateliers en Hogeschool voor de Kunsten Codarts in Rotterdam, de Theaterschool in Amsterdam en Het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
Gerard is al sinds vele jaren werkzaam op de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem Artez. Als balletbegeleider heet hij zich gespecialiseerd in de dansstijlen van Merce Cunningham en Martha Graham.

Als solo pianist speelt Gerard Vogel vaak in restaurants of bij bedrijven tijdens recepties en diners. Zijn uitgebreide repertoire en groot aanpassingsvermogen maken hem tot een graag gezien en gehoorde pianist bij bedrijven en op privé partijen. Gerard speelt muziek variërend van easy-listening tot jazz tot popmuziek. Hij past zich aan aan de samenstelling van zijn publiek.

Ook is Gerard Vogel de toetsenist van Aqua Azul met zangeres Maybelline Broekhuijsen. Samen treden zij op met een zeer uiteenlopend repertoire.